Jultomtens historia

Jultomten är den man som kommer med julklappar i juletider. Eftersom han är en fantasifigur så finns det olika bilder av hur han ser ut, men ofta tänker man sig honom som en stor och tjock man, helt klädd i röda kläder med vita detaljer och så ett stort vitt skägg och en stor näsa.

Han kommer om natten i en släde dragen av renar. Han landar på taket och klättrar in i huset via skorstenen och sedan lägger han julklapparna under granen eller i julklappsstrumpan.

Varifrån kommer myten om jultomten?

Myten om jultomten härstammar från helgonet Sankt Nicolaus som föddes i slutet av 200-talet e.Kr. Han var en ärkebiskop som gärna gav bort presenter till behövande, oftast i hemlighet. Det sades att han kunde utföra under och att han kunde använda Guds kraft för att skydda skepp från att förlisa, därför blev han sjömännens skyddshelgon. Då de europeiska sjömännen seglade över Atlanten spred de med sig ryktet om Sankt Nicolaus till amerikanarna. I Holland kallas han för Sinterklaas och i USA kallas han för Santa Claus. Sankt Nicolaus avbildas just som en man iförd röd dräkt, vitt skägg och en biskopshatt. Senare, under reformationen, började han avbildas utan biskopshatt, eftersom protestanterna försökte få folket att sluta dyrka helgon.

Svenska hustomtar

Här i Sverige trodde man att alla gårdar hade en hustomte. Denna tomte såg dock annorlunda ut. Han var liten och iförd gråa kläder. I slutet av 1800-talet skrev Viktor Rydberg den berömda dikten Tomten, vilken illustrerades av Jenny Nyström. Hennes bild av tomten var en liten man med stort, vitt skägg och röd luva. Därav kommer troligen vår bild av tomten, dock också med influenser från gårdstomten, Sankt Nikolaus och julbocken. Den svenska tomten besöker hemmen på julaftons eftermiddag eller kväll. Oftast är det pappan i familjen, någon granne eller någon annan bekant som har klätt ut sig. Det finns också företag som hyr ut jultomtar för de som inte vill klä ut sig. När Tomten kommer brukar han fråga Finns det några snälla barn här?

Vart bor tomten?

Det finns olika teorier om vart Tomten bor. I USA tror man att tomtens verkstad ligger på Nordpolen. I Finland har man byggt upp nöjesparken SantaPark i Rovaniemi i norra Finland. Här i Sverige finns också en nöjespark, Tomteland, strax utanför Mora. Många barn skickar brev till tomten strax före jul. Dessa brev hamnar på postcentralen i Tomteboda och därifrån får de flesta barn också svar.