Mat till julbordet

Under julhelgen brukar man äta speciell mat. Exakt vad man äter skiljer sig åt beroende på vart man bor, men också från familj till familj. Sverige är berömt för sina julbord, sina stora buffébord med allehanda maträtter på.

Julbord serveras på restauranger under hela december månad och många arbetsgivare brukar bjuda sina anställda på julbord under denna tid. Julbord äts också hemma under julhelgen och för väldigt många så är julmaten en viktig del av jultraditionen.

Julbordet

Man bestämmer själv vilka rätter ens julbord ska bestå av. Går man ut på restaurang och äter julbord så plockar man helt enkelt åt sig de rätter man tycker ser goda ut. Det är en stor fördel med julbord just för att man kan ha julmat som passar alla. Även barnen kan äta av samma mat som de vuxna. Det som dominerar många svenska julbord är maträtter som är baserade på griskött. Där kan man se bland annat julskinka, julkorv, prinskorv och sylta. Köttbullar, revbensspjäll och andra kötträtter är också vanliga att hitta på julbordet. Fisk är en annan vanlig beståndsdel. Inlagd sill, strömming, ål, lutfisk och lax är vanliga fiskrätter på julbordet. Dopp i grytan är en speciell rätt på julbordet. Det innebär att man doppar skivor av vörtbröd i spad som man tagit tillvara på vid kokningen av de andra rätterna som ingår i julbordet. Det finns många andra rätter som också ingår i ett traditionellt julbord, som rödbetssallad, Janssons frestelse och många andra rätter.

Risgrynsgröt är något man ofta äter till jul. Kanske inte på själva julbordet, men som jullunch eller kvällsmåltid. Resterna från gröten använder man gärna till efterrätten Ris á la Malta. Julgröt har en särskild historia. Förr ställde man alltid ut en tallrik med gröt på trappan för att hustomten eller gårdstomten skulle få. Det sades att om man glömde det så skulle tomten under hela det kommande året ställa till med otyg av olika slag. Till julbordet dricker man ofta julmust. Julbordet inleds ofta med en snaps och man avslutar gärna med glögg och pepparkakor.

Rätterna på julbordet skiljer sig lite åt beroende på i vilket landskap man bor eller kommer från. I norr äter man gärna vilt, medan i Roslagen har man julgädda vid julbordet. På Gotland är lamm och saffranspannkaka viktiga beståndsdelar av julbordet.

Julmat i andra delar av världen

I Sverige äter vi lutfisk och julskinka, men vad äter man i andra delar av världen kring juletid. I USA äter man ju, som de flesta vet, kalkon på julbordet. I Polen äter man karp. Där börjar man äta julmat när den första stjärnan visar sig på himlen på julafton och innan man tar för sig av rätterna på julbordet så bryter matgästerna oblat med varandra och önskar varandra olika sakerna. Det polska julbordet består vanligen av 12 rätter och det bringar lycka till det kommande året att smaka lite av varje rätt. I Polen dukar man alltid julbordet till en person mer än som är bjuden till middagen. Detta eftersom en oväntad gäst alltid ska vara välkommen.